Fråga 2017/18:841 Mängdrabatt för lagöverträdare

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det är en väsentlig skillnad mellan att begå ett enstaka brott och upprepad brottslighet. Återfallet utgör i sig en faktor som kraftigt ökar personens ansvar för det han eller hon har gjort. Det finns ett uppenbart behov av att tydligare än i dag markera mot upprepad brottslighet för att visa att samhällets tolerans minskar.

Straffet för den som döms för flera brott i en och samma rättegång bör skärpas väsentligt. Moderaterna förordar att dagens form av mängdrabatt reformeras i syfte att skärpas.

I dag har Sverige ett system där den person som döms för flera brott i en och samma rättegång får en generös mängdrabatt. Detta då domstolen utgår från straffvärdet för det grövsta brottet och sedan adderar hälften av straffvärdet för det näst grövsta och en tredjedel av straffvärdet för det därpå följande brottet och så vidare.

Moderaterna vill i stället att de tre grövsta brotten ska tillmätas hela straffvärdet. Först därefter ska avtrappningen börja. Vidare vill vi införa en ny renodlad regel som tar sikte på straffskärpning i återfallssituationer. Skärpningen skulle som huvudregel ske oberoende av om villkorligt medgiven frihet förklaras förverkad.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern att vidta några särskilda åtgärder för att skärpa straffen för den som döms för flera brott eller återfaller i brott?