Fråga 2017/18:839 Kriminalvårdens återrapporteringskrav

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under alliansregeringens år vid makten fanns ett tydligt återrapporteringskrav för Kriminalvården när det gällde arbetet med att överföra straffverkställighet till ett annat land.

Återrapporteringskravet handlade bland annat om att Kriminalvården skulle ange antal klienter som skulle kunna bli föremål för överföring, antal klienter för vilka Kriminalvården vidtagit åtgärder i syfte att överförande ska kunna ske samt uppgift om genomsnittlig tid från det att domen vunnit laga kraft till det att ett ärende om överförande initieras.

Regeringen tog bort alla former av skrivningar om överföring av fångar till annat land i Kriminalvårdens regleringsbrev när man tillträdde. Relevant statistik saknas därför för åren 2015 och framåt – och under denna period har vidare det totala antalet överföringar blivit mindre.

I regeringens regleringsbrev till Kriminalvården för 2018 infördes vissa skrivningar angående överföring av verkställighet, men med relativt lågt ställda krav. Kriminalvården gavs i år i uppdrag att redovisa ”åtgärder som vidtagits för att säkerställa att kvalitetssäkrad och systematisk uppföljning av enskilda ärenden och åtgärder som vidtagits för att säkerställa en effektiv handläggning”.

Moderaterna anser att kravet på Kriminalvården bör höjas väsentligt, och mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att effektivisera arbetet med att överföra straffverkställighet till ett annat land?