Fråga 2017/18:838 Nationellt tiggeriförbud

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Tiggeriet är sedan flera år tillbaka utbrett i hela Sverige. Tiggeriet för med sig social utsatthet men är också förenat med utnyttjande och brottslighet. Polisens bedömning är att det finns flera grupperingar som tigger i Sverige och som styrs av kriminella aktörer.

Det förekommer också uppgifter om att grupperingar tar betalt för och styr över användningen av offentliga platser för tiggeri. Senast för några dagar sedan kunde vi läsa i Upsala Nya Tidning om hur Uppsala är uppdelat i tre områden, som styrs av personer från tre olika delar av Rumänien. Tidningen har tidigare skrivit om att tiggare i Uppsala tvingas att betala ”hyra” för att få tigga på vissa platser. I dagsläget ska hyran vara 100–150 kronor per dag. Om privatpersoner på detta sätt tar betalt för användandet av allmän mark är det allvarligt.

Regeringen har hittills inte gjort mycket för att komma till rätta med det utbredda tiggeriet. Moderaterna anser att det behövs ett nationellt tiggeriförbud, och vi har också signalerat en vilja att nå bred enighet kring ett sådant förbud.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser inte ministern mot bakgrund av den utsatthet och de problem som tiggeriet är förenat med att det behövs ett nationellt tiggeriförbud?