Fråga 2017/18:834 Statliga företags medlemskap i branschorganisationer

av Lars Beckman (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

En svensk inhemsk flygskatt har en ytterst begränsad miljönytta och är i praktiken ett symbolpolitiskt förslag. Miljöminister Karolina Skog har gett uttryck för att statliga företag inte ska vara med i organisationen Svenskt Flyg för att de, liksom företrädare för svenska myndigheter, har förklarat vilka problem en inhemsk svensk flygskatt för med sig. Dessa problem omfattar begränsade möjligheter för svenska medborgare att flyga, liksom betydande problem för svenska företags konkurrenskraft.

Det är anmärkningsvärt att ministern riktar så pass stark kritik mot de fakta som presenterats av Svenskt Flyg rörande flygskatten, som till stor del är i enlighet med den kritik som även kommer från svenska myndigheter. Det framstår som än märkligare, med föreningsfriheten i åtanke, att ett statsråd ska detaljstyra att statliga företag inte ska kunna vara medlemmar i en organisation som Svenskt Flyg. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

 

Tillämpar ministern och regeringen några fasta principer när det gäller styrningen av vilka branschorganisationer statliga bolag tillåts vara medlemmar i, och hur ser i så fall dessa principer ut?