av Lotta Olsson (M)
till Socialminister Annika Strandhäll (S)
Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är långa, och förra året klarade inget landsting regeringens målsättning att alla ska få en första bedömning inom 30 dagar. Det har skett stora försämringar de senaste två åren, vilket sammanfaller med regeringens beslut att slopa prestationskraven för extrapengar.
Under den borgerliga regeringen fick barn- och ungdomspsykiatrin prestationsbaserade extrapengar, baserat på målen att 90 procent av alla förstabesök skulle ske inom 30 dagar och att 80 procent av alla fördjupade utredningar skulle ske inom ytterligare 30 dagar. Men 2015 övergick den nuvarande regeringen till tillitsstyrning, där alla landsting får ta del av extrapengarna oavsett prestation. Målsättningen är dock fortfarande att samtliga ska få vård inom 30 dagar.
Tidpunkten för när regeringen slopade prestationskraven sammanfaller med att landstingen blivit klart sämre på att uppnå målen. 2015 var det 89 procent av sökande till barn- och ungdomspsykiatrin som fick ett första besök inom 30 dagar. Förra året hade siffran sjunkit till 75 procent.
Socialminister Annika Strandhäll har uttalat att det är bristen på personal som är problemet. Hon tycker därför att det var rätt beslut att ta bort de prestationsbaserade extrapengarna. I stället satsar regeringen nu på att bygga ut utbildningsplatserna.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:
Ser ministern någon koppling mellan det slopade prestationskravet och ökade vårdköer, och vad avser ministern att göra för att minska köerna för de barn och ungdomar som väntar på vård i dag?