Fråga 2017/18:83 En FN-konvention om förbud mot djurförsök inom kosmetika

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

EU-förbudet mot försäljning av djurtestad kosmetika som infördes 2013 var en stor framgång för såväl djuren som konsumenterna. Det finns i dag alternativa testmetoder för de vanligaste säkerhetstesterna för kosmetika. De djurfria testerna är ofta billigare, snabbare, mer exakta och mer tillförlitliga än de djurtester som de ersätter.

Utanför EU har Norge, Island, Schweiz, Serbien, Israel, Turkiet, Indien, Guatemala och Nya Zeeland förbjudit kosmetikatester på djur. Taiwan och Sydkorea har handlingsplaner för att avsluta djurtesterna. USA, Kanada, Australien och Brasilien förväntas lagstifta inom den närmsta tiden om förbud mot kosmetikatester på djur.

Trots att flera länder har följt efter EU:s förbud tillåter ungefär 80 procent av Förenta nationernas medlemsstater fortfarande kosmetikatester på djur. Uppskattningsvis dör en halv miljon djur per år i samband med kosmetikatester. Förändringen i lagstiftningen inom EU är ett bevis på att det går att åstadkomma förändringar i stor skala. Argument om att kosmetikaindustrin inte klarar sig utan djurförsök saknar förankring.

Genom FN kan ett globalt förbud mot djurtester inom kosmetikaindustrin komma till stånd. För att en FN-konvention ska kunna bli verklighet behövs engagerade regeringar som är villiga att stötta initiativet och åstadkomma förändring.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att förbjuda djurförsök inom kosmetikaindustrin globalt?