Fråga 2017/18:826 Nytt förslag på kilometerskatt

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kilometerskatt för tunga fordon var ett vallöfte från Socialdemokraterna, och efter valet 2014 tillsattes en utredning för att utreda hur skatten skulle utformas. Förslaget kritiserades dock mycket hårt både från politiskt håll och av de branscher som skulle drabbas av den. Det saknades även stöd i riksdagen, vilket medförde att regeringen tvingades dra tillbaka förslaget i februari 2017, redan innan utredningen var klar. 

Men enligt miljöminister Karolina Skog (MP) vill regeringen blåsa nytt liv i förslaget. I en intervju (DI den 18 februari) säger hon att regeringens ambition är att lägga fram ett nytt, omarbetat förslag på vägslitageskatt under våren. Hur Socialdemokraterna ställer sig i frågan är ännu inte klarlagt. 

Oavsett om det är en koalitionsregering eller ej är regeringen kollektivt ansvarig för hela den gemensamma politiken. Om ett statsråd uttalar sig i en sakfråga bör det rimligtvis vara regeringens ståndpunkt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser regeringen att presentera ett nytt, omarbetat förslag på en avståndsbaserad vägslitageskatt, det vill säga en kilometerskatt, under mandatperioden?