Fråga 2017/18:82 Förföljelsen av etniska minoriteter i Burma

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vi har alla kunnat läsa om de fruktansvärda övergrepp som den burmesiska regimen har utsatt den muslimska minoriteten rohingya för. Runt en halv miljon rohingya har nu tagit sig över gränsen till Bangladesh för att undgå folkmord, och några har drunknat på vägen.

Det råder inget tvivel om att situationen i landet är mycket allvarlig, men detta är på intet sätt något nytt. Förföljelsen av rohingya, men även av en lång rad andra minoriteter, har sedan länge varit påtaglig och militärens makt i Burma har även sedan militärjuntan lämnat ifrån sig makten varit enorm.

Om man bortser från det självklara, det vill säga att detta bryter mot de mänskliga rättigheterna och är fullkomligt oacceptabelt, riskerar det att även drabba oss, men inte minst människor i Burmas närområde. När splittringen ökar riskerar fler konflikter att blossa upp och inte minst förtrycket av rohingya riskerar att göra människor mer radikala med ökad terrorism som följd.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att förhindra fortsatt förtryck från den burmesiska regeringen och i så fall vilka?