Fråga 2017/18:811 Brottsofferstöd

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Svensk rättspolitik måste få ett tydligare brottsofferperspektiv. Den som utsatts för brott ska alltid kunna räkna med ett starkt stöd från rättsväsendets olika delar. Detta är en central del i att förtroendet för rättsstaten ska kunna bibehållas

I torsdags släppte Brottsofferjouren ny statistik över hur många brottsoffer som har gått miste om stöd från Brottsofferjouren, och det är alarmerande siffror.

Sedan den 1 januari 2015 har uppskattningsvis 37 000 brottsoffer i Sverige gått miste om stöd från Brottsofferjouren, om man utgår från Brottsofferjourens eget räkneexempel där polisen skulle ha förmedlat lika många ärenden 2015, 2016 och 2017 som de gjorde 2014. Det handlar om att polisen inte har förmedlat kontakten mellan brottsoffer och Brottsofferjouren på flera håll i landet.

Jämför man ärendemängden åren emellan är det en minskning med 44 procent. I grund och botten handlar det om att uppskattningsvis 37 000 brottsutsatta, vittnen och anhöriga som kunde ha fått stöd från Brottsofferjouren inte har fått det. Det är ett allvarligt svek mot brottsoffren.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Ämnar ministern vidta någon särskild åtgärd för att förbättra samverkan mellan Polismyndigheten och Brottsofferjouren så att alla brottsoffer som har rätt till stöd också får det?