Fråga 2017/18:810 Långa ledtider vid Nationellt forensiskt centrum

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polismyndighetens brottsuppklaring har sjunkit under senare år, och man har allvarliga problem som påverkar förmågan och effektiviteten i den brottsbekämpande och brottsuppklarande verksamheten. Detta har resulterat i ett minskat förtroende för polisen.

Moderaterna är tydliga med att polisens fokus borde ligga på kärnuppgiften att ingripa mot, utreda och klara upp brott. Men tyvärr verkar det inte vara så i dag.

Den 12 februari kunde läsas i Göteborgs-Posten att polisens utredningsarbete försvåras dramatiskt av långa ledtider för provsvar hos Nationellt forensiskt centrum (NFC). Det gäller såväl inbrott, våldtäkt som mord. Till detta kommer långa handläggningstider inom bland annat DNA-undersökningar och fingeravtrycksundersökningar, något som även Riksrevisionen påpekade i sin nyligen publicerade rapport. I dag kan polisen få vänta i flera veckor på att en undersökning ens startar på NFC och därefter i flera månader innan resultaten är klara. Uppenbarligen ligger det inte så mycket i regeringens ord om att bekämpningen av mängdbrott ska prioriteras.

Med tanke på polisens effektivitetsproblem och på att brottsuppklaringen har blivit sämre under senare år är det angeläget att regeringen vidtar alla de åtgärder som är möjliga för att leda utvecklingen i rätt riktning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern att vidta några ytterligare åtgärder, utöver vad som tidigare har annonserats, för att vända utvecklingen och säkerställa att ledtiderna på Nationellt forensiskt centrum kortas?