Fråga 2017/18:802 Utredning av återvändare från IS-territorium

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna presenterade genom undertecknad redan i mars 2017 ett förslag om att alla återvändare från IS direkt ska utredas för brott. Har de inte begått brott kan de avskrivas, har de begått brott ska ärendet överlämnas till åklagare för vidare process. Regeringens svar var ett nej.

Det är anmärkningsvärt att vår beredskap för att hantera personer som återvänder från terroristanknuten verksamhet utomlands är så dålig, trots att detta varit ett känt problem i åratal. Varken Säkerhetspolisen eller polisen eller för den delen socialtjänsten har full kontroll eller någon rutin för hur man hanterar alla återvändare.

Nyligen presenterade Barnombudsmannen en rapport som visar hur ungdomar och barn som haft kontakt med eller själva återvänt från IS-territorium bemötts av kommuner och en socialtjänst som inte vetat hur de ska agera eller vad de ska göra med barnen. Frågan är lika aktuell när de gäller de vuxna.

Liberalerna vill att alla återvändare som är kända för att ha varit ha haft samröre med terroristgrupper utomlands, eller för att ha rest till terroristkontrollerat område i syfte att upprätta kontakt med sådana grupper, obligatoriskt och direkt utreds för brott av Säkerhetspolisen. Så är det inte i dag.

Ska vi förhindra fler terroristbrott måste Sverige ha en helt annan politik mot radikaliseringen men också en helt annan ordning för granskning av återvändare.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta åtgärder för att alla IS-återvändare direkt ska utredas av Säkerhetspolisen för brott?