Fråga 2017/18:797 Regionala skyddsombud

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Den fackliga organisationen LO har för avsikt att försöka påverka valutgången i Sverige genom bland annat egna kampanjer och ekonomiskt stöd till Socialdemokraterna. LO avser att ge ett politiskt parti 30 miljoner i stöd och utöver detta tillföra personella resurser. LO har även uppgett i medierna att man avser att föra samtal på arbetsplatser med miljontals väljare.

Det står naturligtvis fritt för en intresseorganisation att fatta vilka beslut man vill – även om mindre än hälften av medlemmarna i det aktuella fackförbundet röstar på det parti man säger sig vilja stödja. Det är dock viktigt att detta inte sker med offentligt stöd.

Staten ger via Arbetsmiljöverket ett årligt bidrag till LO på ca 83 miljoner kronor för att finansiera regionala skyddsombud. Dessa ombud fyller därför en central roll på många arbetsplatser. Det kan inte uteslutas att LO ser dessa som en viktig del av deras opinionsbildningsapparat inför valet 2018.

Vad gör regeringen för att säkerställa att de individer som är arvoderade av statliga medel inte ägnar sig åt partipolitiskt arbete på arbetsplatser? Vilken kontroll och uppföljning sker av Arbetsmiljöverket som är utbetalare av bidraget? Det är viktiga principiella frågor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

 

Vad har ministern i sin tjänsteutövning gjort för att säkerställa att uppföljning och kontroll sker av att regionala skyddsombud, under tiden de är arvoderade av statliga medel, inte ägnar sig åt partipolitiskt arbete?