Fråga 2017/18:793 Olovlig vistelse

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Enligt 20 kap. 1 § utlänningslagen ska en utlänning som uppsåtligen eller av oaktsamhet uppehåller sig i Sverige utan föreskrivet tillstånd och utan att utlänningen har ansökt om ett sådant tillstånd eller en förundersökningsledare har ansökt om tidsbegränsat uppehållstillstånd för utlänningen med stöd av 5 kap. 15 § dömas till böter. I ringa fall skall åtal för brott enligt denna paragraf inte väckas annat än om det är motiverat från allmän synpunkt.

Den svenska asylprocessen kännetecknas av individuell prövning av den enskildes skyddsskäl och av att var och en kan överklaga upp till två instanser. Det ger legitimitet till enskilda beslut, där ett bifall innebär rätt att stanna i Sverige, medan ett avslag innebär skyldighet att lämna landet. Här är det centralt att den svenska lagstiftningen är tydlig, och att straffansvaret för att uppehålla sig olovligen i Sverige även träffar den som fått avslag på sin ansökan om asyl men trots det kvarstannar i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon följande:

 

Finns det anledning att komplettera lagstiftningen vad gäller olovlig vistelse i Sverige så att även personer som fått avslag på sin ansökan om asyl men trots det kvarstannar i Sverige kan åtalas?