Fråga 2017/18:786 Bättre balans mellan musikplattformar och upphovspersoner

av Christer Nylander (L)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sverige är en musiknation. Några av de främsta musikskaparna i världen kommer från eller har olika kopplingar till Sverige. En grundläggande förutsättning för att vi ska kunna behålla vår starka ställning är att upphovsrätten fungerar så att man har möjlighet att få betalt för sin musik.

Allt fler européer lyssnar på musik på plattformar med användaruppladdat material. Teknikutvecklingen har skapat nya möjligheter för musikskapare att nå ut med sin musik, men den har också skapat nya frågetecken. Ska till exempel plattformarna betraktas som passiva mellanhänder trots att deras intäkter till stor del bygger på det kreativa innehållet? 

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag för att stärka musikskaparnas förhandlingsposition och möjlighet att ta betalt för sina verk digitalt. Kommissionen vill med sitt förslag uppnå en bättre ordning och en bättre fördelning av det värde som skapas online i dag. Det är viktigt för en långsiktigt hållbar musikmarknad där det råder lika villkor för en sund konkurrens. Förslaget diskuteras för närvarande i ministerrådet, där Sverige har en viktig roll att spela.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Hur arbetar statsrådet och regeringen för att realisera förslagen från kommissionen och uppnå en bättre balans mellan plattformar och upphovspersoner?