Fråga 2017/18:781 Sanktionssystem för efterlevnad av svaveldirektivet

av Johan Hultberg (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Sedan den 1 januari 2015 gäller mycket stränga krav för svavelutsläpp i de så kallade svavelkontrollområdena (SECA-områdena) som bland annat omfattar Östersjön och Nordsjön. Reglerna är framförhandlade inom FN:s sjöfartsorgan IMO och har implementerats inom EU genom det så kallade svaveldirektivet. I SECA-områdena får bränslet högst innehålla 0,10 viktprocent svavel, vilket kan jämföras med att det globalt är tillåtet med hela 3,50 viktprocent svavel i maritimt bränsle.

För att säkerställa en sund konkurrens och för att uppnå svaveldirektivets syfte – att minska utsläppen av svavel – är det centralt att överträdelser mot regelverket får konsekvenser. Fusk ska inte löna sig, men det har det dessvärre gjort i Sverige, då vi sedan införandet av de skärpta reglerna har saknat ett effektivt sanktionssystem för att stävja överträdelser. Branschföreträdare, liksom forskare och ansvariga myndigheter, har vid upprepade tillfällen påtalat detta och manat regeringen till handling.

Undertecknad har också vid flera tillfällen lyft fram behovet av att Sverige skyndsamt inför ett effektivt sanktionssystem, men regeringens svar var fram till i slutet av fjolåret att frågan var under beredning i Regeringskansliet. Men under en interpellationsdebatt med undertecknad den 21 november i fjol meddelande miljöministern äntligen att ett konkret förslag om miljösanktionsavgifter vid överträdelse av svavelförordningen skulle remitteras, vilket också skedde.

När regeringens förslag nu är presenterat står det klart att regeringen har remitterat ett förslag som knappast kommer att ha önskad effekt. De sanktionsavgifter som regeringen föreslår är helt enkelt för låga i relation till de ekonomiska fördelar som företag som bryter mot reglerna skaffar sig. Denna kritik har också framförts av flera remissinstanser, bland annat branschorganisationen Svensk Sjöfart som i sitt remissvar menar att den föreslagna maximala sanktionsavgiften bör femdubblas. 

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

Kommer ministern och regeringen att ta till sig av kritiken och återkomma med ett skarpare föreslag på sanktionsavgifter som på allvar kan bidra till att stävja överträdelser av svavelförordningens regler?