Fråga 2017/18:78 Överklagande inom offentlig upphandling

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Genom offentlig upphandling har mindre enskilda aktörer en möjlighet att på samma villkor vara med när myndigheter, landsting, regioner och kommuner ska upphandla allehanda varor och tjänster. All offentlig upphandling ska vara rättssäker och effektiv och se till att alla aktörer har möjlighet att vara med. I juni tillsatte regeringen en ny utredning kring offentlig upphandling som ska presentera sina förslag till kommande sommar. Men redan nu har civilministern flaggat upp för att det ska bli svårare för enskilda aktörer att överklaga ärenden inom offentlig upphandling.

Bland annat har ministern lyft fram möjligheten att införa en särskild avgift för den som begär överprövning av ett beslut i domstol. Ministern menar samtidigt att dagens regelverk är för ”generöst” och att det ska bli möjligt att tidigt i upphandlingsfasen kunna påpeka eventuella fel i upphandlingsprocessen, trots att man av naturliga skäl inte kan skönja några resultat eller göra någon tydlig utvärdering förrän upphandlingen är klar i sin helhet.

Upphandlingsdirektiv är redan i dag alltför rigida, omfattande och detaljstyrda, med det outtalade syftet att stänga ute mindre enskilda aktörer från processen. Att göra den offentliga upphandlingen än mer krånglig och rättsosäker är därför knappast rätt väg att gå. 

Därför vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur påverkar införandet en avgift och minskade möjligheter till överklagande rättssäkerheten för mindre enskilda aktörer och möjligheterna för dessa att vara delaktiga i en upphandlingsprocess på lika villkor?