Fråga 2017/18:778 Tydliga nationella riktlinjer

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Vid operation sjunker kroppstemperaturen och det är därför viktigt att motverka att patienten får hypotermi. Detta kan till exempel göras genom att patient och operationsbord värms med varmluftstäcke före operation. Särskilt utsatta är de patienter som får ryggbedövning eller sömnmedel.

En ny studie visar att 60 procent av de patienter som vistas i en operationssal gör det under en tid då rumstemperaturen är under den lägsta gränsen om 22 grader. Studien bygger på rekommendationer i SKL:s och Socialstyrelsens föreskrifter. En del av motverkandet av postoperativa sårinfektioner är att bibehålla temperaturen. Trots detta tog SKL år 2010 bort den del av rekommendationerna som handlar om bibehållen temperatur och värme i samband med operation.

Om patientens kroppstemperatur sjunker för mycket kan trycksår uppstå, blödningsrisken kan öka, ett ökat behov av blodtransfusioner kan uppstå och sjukhusvistelsen kan bli längre. Detta kan i värsta fall leda till döden. Det finns stora vinster att göra när det kommer till prevention av hypotermi, både i fråga om onödigt mänskligt lidande för den enskilde individen och kostnadseffektivitet. Sverige har, till skillnad från Norge, USA och England, inga tydliga nationella riktlinjer för detta.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar socialministern vidta för att minska antalet patienter som drabbas av hypotermi i samband med operation?