Fråga 2017/18:771 Basårsutbildningarnas fortlevnad

av Christer Nylander (L)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I högskolelagen står det: ”Högskolorna skall också aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan.” I en rapport från 2017 som genomfördes av KTH och Teknikföretagen slås det fast att basårsutbildningar sammantaget leder till en breddad rekrytering till ingenjörsutbildningar i flera dimensioner.

Rapporten från 2017 når flera tänkvärda slutsatser vad gäller en breddad rekrytering till ingenjörsutbildningar. Tydligast syns en breddad rekrytering för de elever som kommer från studieovana miljöer. Resultatet från studien visar även att dessa studenter i lika hög, eller högre, utsträckning fortsätter till ingenjörsprogram. Vi kan även se hur parametern utländsk/svensk bakgrund påverkas positivt. Det är till och med fler med utländsk bakgrund som går vidare från basår till ingenjörsstudier än de med svensk bakgrund. Slutligen bör det poängteras att andelen tjejer på ingenjörsutbildningarna har ökat i samma takt som andelen som kommer från basårsutbildningarna – det är inte en slump. Det sammantagna resultatet blir således att basårsutbildningarna leder till en ökad mångfald inom ingenjörsutbildningarna, precis det som ska eftersträvas enligt högskolelagen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkerställa basårsutbildningarnas fortlevnad vad gäller både finansiering och organisatorisk hemvist?