Fråga 2017/18:768 Ökat tågresande för mindre utsläpp

av Edward Riedl (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Att fler ska åka tåg har varit en av den här regeringens största käpphästar och viktigaste verktyg för att nå målsättningen om en klimatneutral transportsektor i Sverige. Moderaterna delar givetvis synen på att tåget är en viktig pusselbit i arbetet för att minska transportsektorns utsläpp, och vi matchar varenda krona regeringen satsar på järnvägen.

För att lyckas med utmaningen att få fler att välja järnvägen måste vi skapa incitament som gör det fördelaktigt att ta tåget. Den ekonomiska aspekten är viktig när konsumenter väljer transportsätt, och ett sätt att göra det mer ekonomiskt lönsamt att ta tåget är såklart att sänka priserna. För att göra det krävs bland annat att konkurrensen på området fungerar.

För att stärka konkurrensen inom järnvägssektorn etablerade alliansregeringen det oberoende kundverktyget resrobot.se för att skapa en konkurrensneutral plattform som försäljningskanal. Tanken var att samtliga aktörer skulle kunna samlas på en neutral plattform som kunde bidra till en marknadsmässig prissättning.

Tyvärr fick kanalen inte avsedd effekt och i dagsläget säljs 80 procent av tågbiljetterna via SJ online. För mindre aktörer som vill in på marknaden innebär det att de i praktiken måste sälja sina biljetter via SJ:s plattform, där SJ tar ut en avgift för både marknadsförings- och försäljningskostnader per biljett såväl som för en andel av aktörens biljettintäkter. Det gör att etableringskostnaden för en ny aktör blir orimligt hög och tränger därmed undan den konkurrens som annars skulle kunna bidra till sänkta priser på tågresandet.

Om regeringen menar allvar med att sitt försök att förflytta transporter till järnvägen och minska utsläppen bör man också arbeta för att sänka kostnaderna på tågresande för att skapa en stringens i politiken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern inom sitt ansvarsområde för att skapa incitament för att öka tågresandet och därigenom bidra till att Sverige kan nå de uppställda klimatmålen?