Fråga 2017/18:761 Utvisning av spetskompetens

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Under den senaste tiden har det i medierna rapporterats om många exempel på arbetskraftsinvandrare som kommer till Sverige för att arbeta, snabbt blir en del av samhället och betalar skatt men sedan ändå utvisas på grund av mindre felaktigheter i deras anställningar. Den prejudicerande dom som Migrationsöverdomstolen kom med i december 2017 skulle bli slutet på tvivelaktiga utvisningar av spetskompetens när domstolen konstaterade att de felaktigheter som begåtts av arbetsgivarna inte skulle hindra att arbetskraftsinvandrare får förnyat och förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. Men utvisningarna fortsätter trots domslutet.

Då vårt land lider brist på bland annat systemutvecklare och it-tekniker har vi sedan 2008 möjliggjort för arbetskraft med hög kompetens från länder utanför EU att komma till Sverige. De närmaste två åren väntas Sverige till exempel ha ett underskott på över 50 000 it-tekniker och specialister inom telekomsektorn om inte arbetskraftsinvandringen fortsätter inom dessa branscher.

Men utvisningarna av utländska it-tekniker och programmerare fortsätter. I ett uppmärksammat fall hade arbetsgivaren inte betalat in pensionsförsäkringen korrekt, vilket föranledde att programmeraren fick lämna Sverige. I ett annat fall blev en kvalificerad systemutvecklare utvisad då arbetsgivaren inte betalat in sjukförsäkringen. I fall efter fall drabbas kompetent utländsk arbetskraft av misstag som deras arbetsgivare står för. Det är orimligt. 

Därför vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att kompetent utländsk arbetskraft inte utvisas på grund av mindre felaktigheter som deras arbetsgivare är ansvariga för?