Fråga 2017/18:750 Olika timpriser för biståndssamarbete

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Riksrevisionen har granskat det biståndssamarbete som sker genom svenska myndigheter och finansieras av Sida. I grunden är detta ett bra och ofta effektivt sätt att bedriva utvecklingssamarbete, men det finns förbättringspotential.

Riksrevisionens slutsats är att timpriserna skiljer sig väsentligt åt hos de svenska myndigheterna och till följd av detta även kostnaderna. De totala kostnaderna förklaras inte av skillnaderna i lönekostnad.

Detta är inte en ny diskussion – även Riksrevisionen har haft anledning att fundera över vilka kostnader som ska räknas som overheadkostnader och vad som ska finansieras av Sida. Men skillnaden i kostnad finns där för de olika myndigheterna.

Riksrevisionen pekar på att det är oklart om myndigheterna lever upp till kraven på god hushållning när de sätter timpriserna. Dessutom påpekar Riksrevisionen att samordningen mellan myndigheterna kan förbättras.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

På vilket sätt kommer statsrådet och den nuvarande regeringen att agera för att komma till rätta med de olika timpriserna, så att kraven på god hushållning uppnås och biståndsmedel går till rätt saker?