av Jessika Roswall (M)
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
I tio år har Sverige haft en arbetskraftsinvandring som utgår från arbetsgivarens behov av arbetskraft, till skillnad från tidigare då en myndighetsbaserad bedömning av behovet av utländska arbetare i landet avgjorde. Varje år kommer många tusen arbetskraftsinvandrare till Sverige. Dessa bidrar med miljarder i produktion och skatteintäkter. Detta är något som tjänar Sverige väl och som bör värnas. Trots det har människor utvisats av Migrationsverket på grund av små felaktigheter och pappersstrul.
Sedan den 1 december 2017 har vi en ändring i utlänningslagen som möjliggör att återkallande av uppehållstillstånd upphävs när det gäller små brister som har åtgärdats. Det finns emellertid fall då entreprenörer har hamnat i kläm på grund av att dessa regler inte tar hänsyn till entreprenörens eller det berörda bolagets situation. När det gäller startup-företag är det inte ovanligt att styrelsen i bolaget väljer att ta ut en lägre lön för att säkerställa bolagets överlevnad, något som har fått till följd att talangfulla entreprenörer som har haft arbetstillstånd har fått dessa återkallade. Sverige bör ta vara på den talang och kompetens som finns hos dem som söker sig till vårt land.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att se till att arbetskraftsinvandrares hela situation beaktas vid beslut om uppehållstillstånd?