Fråga 2017/18:73 Böcker och värderingar

av Markus Wiechel (SD)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Ett flertal bibliotek har gallrat ut klassiska barnböcker från bland annat Astrid Lindgren. Det sker successivt en utrensning av olika verk, vilket är en naturlig del i processen med bibliotek som önskar tillföra tidsenliga verk. På bokmässan i Göteborg framkom en titel som med rätta har skapat en del diskussioner. Boken Farfar har fyra fruar finns numera att beställa både i skrift och som ritbok och har enligt uppgift redan beställts av ett antal bibliotek. Genom den här boken får barn lära sig om polygami, vilket är olagligt i Sverige, och det tycks inte finnas någon vidare problembeskrivning kring detta. På framsidan av boken ser vi en äldre man med skägg tillsammans med vad som till synes ska föreställa hans barnbarn, och i bakgrunden står fyra kvinnor i heltäckande slöja. Beskrivningen av boken på Adlibris sida lyder: ”Asli har aldrig varit i Somalia, men nu skall hon äntligen få åka dit med sin pappa, för att träffa farfar och alla sina farmödrar.”

Med tanken på att boken redan har beställts av olika bibliotek kan vi förutsätta att den också är faktagranskad i enlighet med Biblioteksförbundets riktlinjer. Min fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är:

 

Hur ser ministern på att den här typen av böcker sprids till barn, och är det generellt sett en riktning regeringen tycker är positiv?