Fråga 2017/18:722 Rättssäkra adoptioner

av Hamza Demir (V)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

För Vänsterpartiet är frihet för barn att växa upp i trygghet och få den kunskap och det stöd som behövs för att utveckla just deras förmågor en självklarhet. Alla föräldrar har inte möjlighet att bidra till att ge sina barn en bra framtid. Då är det bra att det finns möjlighet att i stället låta ett barnlöst par ge den möjligheten genom adoption. Samtidigt är adoption ett stort, livsavgörande steg att ta. Därför är det viktigt alla parter är välinformerade om processen och dess konsekvenser. Adoptionsprocessen och kontrollen av densamma bör vara så noggrann att det aldrig kan förekomma minsta lilla inslag av människohandel.

Under den senaste tiden har SVT Nyheter uppmärksammat eventuella oegentligheter vid adoptioner från Chile under 1970- och 1980-talen. Fattiga mödrar har enligt SVT lurats att lämna ifrån sig sina barn vad de tror är tillfälligt, och sedan har dokument förfalskats och barnen adopterats bort till Sverige. Detta är inte bara allvarligt på grund av det lidande som barnens biologiska föräldrar åsamkats, utan det strider även mot barnkonventionen och barns rätt till sitt ursprung. En av de organisationer som pekas ut i härvan i Chile är svenska Adoptionscentrum.

Adoptionscentrum är auktoriserat att förmedla adoptioner av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF), som tidigare hette Myndigheten för internationella adoptionsfrågor (Mia). MFOF är också ansvariga för att bedriva tillsyn över de organisationer de auktoriserat.

Därför är min fråga till statsrådet Heléne Fritzon följande:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ gentemot ansvarig myndighet med anledning av de uppgifter som har kommit fram i SVT:s rapportering?