Fråga 2017/18:72 Hamnkonflikten i Göteborg

av Mats Persson (L)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Sverige är en liten, öppen ekonomi med ett stort exportberoende. Därför får konflikten i Göteborgs hamn stora negativa konsekvenser för hela det svenska näringslivet, ty när hamnen i Göteborg ständigt har avbrott och strejker drabbas företagen hårt.

Ny statistik visar att containervolymerna i Göteborgs hamn har minskat med omkring en fjärdedel senaste halvåret. Flera linjer till viktiga marknader har dragits in, däribland direktlinjer som är så viktiga för både importen och exporten. Vi ser nu hur gods flyttas från Göteborg till hamnarna i Rotterdam och Hamburg. I längden slår detta mot jobben i Sverige. Det är ohållbart. 

I slutet av november 2016 ställde undertecknad Ylva Johansson (S) till svars om behovet av åtgärder (fråga 2016/17:396 Översyn av arbetsmarknadens konfliktregler). Då valde regeringen att inte vidta några åtgärder. Efter stark kritik retirerade regeringen sent omsider och tillsatte en utredning. Men den ska presenteras först i maj 2018, och ny lagstiftning är på plats först 2019. Det är otillräckligt. Ett av fyra företag har berörts av rådande konflikt i Göteborg – de kan inte vänta i ett och ett halvt år på nya regler. Därför behöver den pågående utredningen om konfliktregler påskyndas.

Regeringen väljer dessutom att begränsa utredningen så att den inte omfattar frågor om proportionalitet och sympatiåtgärder, trots att detta är en del av problemet. Under 2015 utförde Hamnarbetarförbundet sympatiåtgärder som innebar att 200 containrar i veckan i stället skeppades till Rotterdam. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:


Avser ministern att vidta åtgärder – i form av tidigareläggande och utvidgning av pågående utredning?