Fråga 2017/18:714 Omlokaliserade myndigheters ansvar att främja regional forskning och utveckling

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Landsbygdskommittén pekade i sitt slutbetänkande på att ca 10 000 statliga myndighetsjobb bör omlokaliseras från Stockholm till andra delar av Sverige. Regeringen har också varit inne på samma linje men specificerat att ca 2 000 statliga myndighetsjobb bör omlokaliseras under den här mandatperioden.

En bärande tanke i denna process är att omlokaliseringen ska styras mot ambitionen att skapa klusterbildningar av relevanta myndigheter i syfte att stärka verksamhetsnyttan vid omlokaliseringar. Det finns exempel på att klusterbildningar av statliga myndigheter främjar rekrytering, kompetensuppbyggnad och myndighetssamverkan. Flera myndigheter med koppling till utbildningsfrågor ligger i anslutning till Sundsvall, de med koppling till trafikfrågor i anslutning till Borlänge och de med koppling till skogs- och jordbruksfrågor i anslutning till Jönköping.

Karlstadsregionen har i detta sammanhang betydande potential för klusterbildning inom områdena samhällssäkerhet och totalförsvar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Elsäkerhetsverket, Totalförsvarets rekryteringsmyndighet och Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet ligger alla i anslutning till Karlstad.

En vidareutveckling av klusterbildningsmodellen vore att ge vissa av de utlokaliserade myndigheterna i uppdrag att främja den regionala forsknings- och innovationsmiljön inom relevanta områden för myndigheten. En nära samverkan mellan myndigheter, högskolor, universitet och företag i linje med triple helix-modellen är en central del av den framgångsrika svenska innovationsmodellen. Detta uppdrag skulle med fördel kunna ges i myndigheternas regleringsbrev. Därigenom skulle också effekterna av omlokaliseringen av myndigheter få en bättre inverkan på den regionala utvecklingen. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Är statsrådet villig att verka för att vissa omlokaliserade myndigheterna ska få ett speciellt ansvar för att främja regionala forsknings- och innovationsmiljöer i syfte att ytterligare främja de positiva effekter som kan uppstå vid klusterbildningar?