Fråga 2017/18:709 Situationen för kurderna i Iran

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen för kurderna i Iran har under många år varit ytterst svår. Det finns åtskilliga vittnesmål om att situationen har försvårats ytterligare. Sommaren 2013 efterträddes dåvarande president Mahmoud Ahmadinejad av president Hassan Rohani, och många kurder hoppades att regimen skulle inta en mer försonlig attityd gentemot den kurdiska minoriteten i Iran.  Så blev inte fallet.

Under åren 2009–2015 avrättades minst 15 kurdiska fångar. År 2016 ökade antalet avrättningar, och enligt Amnesty International avrättades minst 24 kurdiska fångar enbart under augusti månad. Det finns inget som tyder på att avrättningarna av kurder har minskat i Iran.

Enligt åtskilliga bedömare medförde det kärnenergiavtal som undertecknades i början av 2016 till att försämra kurdernas situation ytterligare.

Sverige kan inte agera ensamt för att utvecklingen ska vända. Vad som krävs är att omvärlden agerar gemensamt och tydligt gentemot Irans regering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att snarast använda regeringens engagemang inom EU och på andra arenor, exempelvis FN, för att få avrättningarna av kurderna att upphöra?