Fråga 2017/18:708 En exitskatt

av Hans Rothenberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 29 november 2017 lämnade Skatteverket ett förslag till Finansdepartementet om utflyttningsbeskattning. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020, och promemorian är nu ute på remiss. Kortfattat går förslaget ut på att personer som bott i Sverige under fem av de senaste tio åren och har en orealiserad nettovinst på sina kapitaltillgångar där den beskattningsbara vinsten uppgår till minst 100 000 kronor ska ta upp den till beskattning när de flyttar från Sverige.

Detta är det senaste i en rad förslag från regeringen som försämrar villkoren för företagande och jobbskapande i Sverige, och flera aspekter oroar. Så som förslaget är utformat i dagsläget riskerar det att bli en skatt på såväl inflyttning som utflyttning, vilket hämmar anställning av kvalificerad nyckelkompetens. Företag vittnar om att det redan i dag är svårt att rekrytera kompetens till Sverige, men om förslaget blir verklighet riskerar det att försvåra rekryteringen ytterligare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilken analys gör finansministern i fråga om en eventuell exitskatts påverkan på intresset för utländska investeringar och möjligheten att locka utländsk kompetens till Sverige?