Fråga 2017/18:707 Snöröjning av enskilda vägar i norr

av Helena Lindahl (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Under två stränga vintrar har man kunnat läsa i medierna om de negativa effekterna av Trafikverkets nya regelverk för snöröjning, som har lett till att ett flertal byar och människor i norra Sverige inte har någon fungerande snöplogning. Problemet kvarstår alltså och fler och fler vägföreningar drabbas.

Orsaken till de negativa följderna är alltså det sätt på vilket Trafikverket upphandlat snöröjning. Konsekvensen har blivit att snöröjningsentreprenörerna undviker snöröjningsuppdrag som riskerar att ge kraftiga viten gentemot Trafikverket, eftersom en mindre vägsamfällighets uppdrag ”längs vägen” i värsta fall kan leda till en försening som orsaker dessa böter.

Följden har blivit att många vägföreningar måste göra en separat beställning av snöröjning, vilket leder till att entreprenörerna i många fall kör flera mil med uppfälld plog, så kallad tomkörning, innan de kan skotta den enskilda vägen. Det är naturligtvis oerhört kostsamt för vägföreningen, logistiskt orationellt, leder till brist på plogbilar och är inte särskilt miljövänligt. De bidrag som Trafikverket delar ut till föreningarna för att de ska hålla de enskilda samfälligheterna öppna räcker då inte långt.

För den händelse att statsrådet Eneroth inte känner till det så snöar det relativt ofta i den norra delen av landet. Det innebär att brandkår, polis, ambulans eller för den delen hemtjänst riskerar att inte nå fram till den medborgare som behöver hjälp – om denna har oturen att bo längs en väg som vinterväghålls i en vägsamfällighet.

Jag och statsrådet delar Trafikverkets ambition att hålla koll på sina utgifter och på att man får röjningen utförd på en viss tid. Trots detta blir det ett samhällsproblem om upphandlingen i Trafikverkets regi leder fram till ett system som riskerar att gå ut över boende i norra Sverige. I sammanhanget finns det skäl att påminna om att det är samma myndighet som lämnar bidrag för att vägsamfälligheter ska hållas öppna som håller statens vägar farbara.

Jag ser med oro på den totala handlingsförlamning som tycks drabba Näringsdepartementet när det gäller att hitta en lösning på detta problem. I en interpellationsdebatt med min partikollega Anders Åkesson strax före jul hänvisade ansvarig minister Tomas Eneroth till att Trafikverket tillsammans med Riksförbundet Enskilda Vägar, REV, har tagit fram en gemensam handlingsplan för att lösa problematiken. I samma debatt, efter påpekande från min kollega, framkom det dock att så inte var fallet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Finns det någon handlingsplan framtagen för att lösa ovan nämnda problem och om inte, vad görs?