Fråga 2017/18:704 En hamn i Lysekil

av Hans Rothenberg (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I Lysekil har den socialdemokratiska kommunledningen visat intresse för att låta intressenter från kommunistdiktaturen Kina bygga en djuphavshamn. En kinesisk affärsgrupp har i gengäld utlovat investeringar i kringliggande infrastruktur samt sociala projekt.

Att just kinesiska intressen vill bygga en hamn på Sveriges västra kust är särskilt anmärkningsvärt, då Kina vid flera tillfällen brutit mot Förenta nationernas havsrättskonvention, vilken reglerar nationernas rättigheter och skyldigheter vid nyttjandet av haven, med riktlinjer för affärer, miljön och havens naturresurser. Det faktum att Kina brutit mot konventionen för att utöka sin militära närvaro i Sydkinesiska havet bör leda till särskild försiktighet i ärenden som det aktuella.

Efter kraftfulla reaktioner från ett flertal aktörer har den kinesiske investeraren nu dragit tillbaka sitt initiativ om ett hamnbygge i Lysekil. Dock finns inga garantier för att nya liknande propåer inte kan bli aktuella. Vikten av att ha öppna ögon i den här typen av frågor kan inte underskattas, varför beslut som påverkar rikets säkerhet inte kan läggas i händerna på kommunpolitiker.

Kommande eventuella initiativ till utländska investeringar kan påverka Sveriges säkerhet.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

Är ministern beredd att införa en ordning där en nationell instans har veto mot investeringar som kan anses äventyra rikets säkerhet?