Fråga 2017/18:698 Migrationsverkets rättstillämpning

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I slutet av förra året beslutade Migrationsöverdomstolen i två fall rörande arbetskraftsinvandring. Domstolen konstaterade att mindre fel som begåtts och rättats till i en samlad bedömning under den tid arbetstagaren befunnit sig i Sverige inte skulle hindra denne från att få förnyat och förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. Dessa domar är prejudicerande.

I ett uppmärksammat fall hade exempelvis arbetsgivaren glömt att höja arbetstagarens lön, vilket innebar att denne riskerade utvisning efter att ha bott, arbetat och betalat skatt i Sverige under sju år. Bara under år 2017 utvisades 3 000 arbetskraftsinvandrare från Sverige, varav de flesta på grund av slarv från arbetsgivarens sida. Därmed har vårt land även förlorat välbehövlig kompetens.

Med prejudikat från Migrationsöverdomstolen är det rimligt att Migrationsverket följer besluten om uppehålls- och arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare så att liknande fall och fel kan undvikas i framtiden. Dock har Migrationsverket enligt uppgift ännu inte följt Migrationsöverdomstolens domar.

I januari meddelade Migrationsverket i ett pressmeddelande att man ”arbetar med att analysera domarna”. Det är anmärkningsvärt och allvarligt att en statlig myndighet som Migrationsverket inte omgående följer domstolsbeslut, i synnerhet när de myndighetsbeslut de fattar får en mycket stor effekt på såväl enskilda människor som på företag och samhälle.

Därför vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av Migrationsverkets agerande och tillämpning av praxis utifrån Migrationsöverdomstolens beslut?