Fråga 2017/18:678 Skärpning av Sveriges och EU:s handelspolitik gentemot Kina

av Yasmine Posio Nilsson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Kina är en internationell aktör vars inflytande växer. Även om utvecklingen är komplex går den i många avseenden åt direkt fel håll. Kina är alltjämt är en hårdför diktatur, och kränkningarna av grundläggande demokratiska fri- och rättigheter är omfattande. Behandlingen av oppositionella och oliktänkande har dessutom hårdnat, och ett redan mycket begränsat utrymme för politisk debatt har inskränkts ytterligare. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar Kina i botten: på plats 176 av 180.

Under förevändningen att stärka den nationella säkerheten har den kinesiska regeringen de senaste åren lagt fram en serie genomgripande lagar och bestämmelser som effektivt kan användas för att tysta avvikande åsikter och legitimera ingripanden mot till exempel människorättsförsvarare, fackförbund och humanitära organisationer.

Nyligen blev den svenske förläggaren Gui Minhai återigen gripen av kinesisk polis. Denna gång i närvaro av svenska diplomater, på väg för att besöka en läkare på svenska ambassaden. Utrikesministern har uttalat att detta är en mycket allvarlig situation, en ståndpunkt som Vänsterpartiet delar. Gui Minhai måste friges villkorslöst och få rätt till läkarvård och konsulär hjälp.

Det har funnits förhoppningar om att ekonomisk utveckling och ökad handel skulle resultera i en förbättrad situation för de mänskliga rättigheterna och en demokratisering av Kina. Vi kan dock konstatera att utvecklingen trots omfattande handelskontakter tydligt går i motsatt riktning. Sveriges stora ekonomiska intressen i Kina får inte innebära att vare sig Sveriges regering eller Sveriges näringsliv kompromissar med frågor om de mänskliga rättigheterna. De grova och omfattande brotten mot de mänskliga rättigheterna i diktaturen måste stå högst upp på dagordningen i alla Sveriges relationer med Kina. Uppenbarligen räcker varken Sveriges eller EU:s nuvarande handelsstrategi i det avseendet.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Kommer utrikesministern att agera för att Sverige, både som enskilt land och som medlem i EU, ska skärpa handelspolitiken gentemot Kina för att tydligare markera mot de allvarliga brott mot grundläggande demokratiska fri- och rättigheter som sker?