Fråga 2017/18:66 Fler enkla jobb

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Statskontoret har gjort en utvärdering av beredskapsjobben, en åtgärd som regeringen införde 2017 för att tillgodose behovet av fler enkla jobb. Satsningen innebär att de statliga myndigheterna ska erbjuda jobb med lägre kvalifikationskrav åt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Målgrupper för satsningen är långtidsarbetslösa eller nyanlända personer.

Av utvärderingen framgår att en majoritet av de personer som har fått beredskapsjobben har eftergymnasial utbildning (58 procent). En knapp tredjedel har högst gymnasial utbildning. Samtidigt vet vi att ungefär hälften av alla som är inskrivna i etableringsuppdraget enbart har förgymnasial utbildning. Det tyder på att satsningen inte lyckats möta behovet av enkla jobb för nyanlända personer som har låg utbildningsnivå.

Av en enkät som Statskontoret gjort till 202 myndigheter framkommer att det hos en majoritet av myndigheterna som inrättat beredskapsjobb (60 procent) förekommer att de som har fått beredskapsjobb tidigare har haft en praktikplats inom satsningen Praktik i staten. Vidare framkommer att bara 13 procent av de som haft ett beredskapsjobb instämmer i att det är troligt att någon eller några av dem som haft insatsen senare kommer att få en reguljär anställning i myndigheten. Det verkar därför som att satsningen inte i någon större grad bidrar till ökade jobbchanser för målgruppen.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta ytterligare åtgärder för att fler personer med kort utbildning ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden?