Fråga 2017/18:648 Merkostnadsersättning

av Ann-Britt Åsebol (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

I dag kan den som har merkostnader på grund av sin funktionsnedsättning få så kallad handikappersättning från staten. Ersättningen betalas ut i tre olika nivåer. Som lägst med 1 344 kronor per månad och som högst med 2 576 kronor per månad. Som merkostnader räknas bland annat läkemedel, specialkost, hemtjänstavgifter och extra slitage på kläder. Utöver rena merkostnader är det också möjligt att få ersättning för hjälp i vardagen med saker som tvätt, personlig hygien och att ta sig till och från arbetet.

Enligt den lagrådsremiss om reformerade stöd till personer med funktionsnedsättning som regeringen beslutade den 23 november 2017 ska nuvarande handikappersättning avskaffas och ersättas med en så kallad merkostnadsersättning.

Den som har en kraftig synnedsättning har kunnat få ett schablonbelopp genom Försäkringskassan – fritt att disponera för extra kostnader som funktionsnedsättningen medför. Det kan till exempel röra sig om högre kostnader för att vi som har en synnedsättning inte kan se extrapriser och erbjudanden, resor med taxi när cykel och gång skulle varit det naturliga valet, ökat slitage på skor och kläder eller kostnader för städning och underhåll av hemmet som andra inte har.

Den som söker merkostnadsersättning blir med förslaget tvungen att redogöra för sina löpande vardagskostnader inför Försäkringskassan. Utifrån det kan den enskilde få kompensation för vissa utgifter som går att koppla till funktionsnedsättningen. Men sådant som utgör de största utgifterna, behov av hjälp i form av exempelvis ledsagning eller stöd under semestern, ska inte få räknas med. Förslaget drabbar inte bara synskadades ekonomi, vardagsliv och personliga integritet utan det skulle också minska denna grupps egenmakt och självbestämmande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilken konsekvensanalys gör ministern och regeringen av hur förändringen kommer att påverka den som exempelvis har en kraftig synnedsättning och mister den nuvarande schablonen samt andra individer som har handikappersättning i dag?