Fråga 2017/18:639 Det svenska medborgarskapet

av Tomas Tobé (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I dag saknas regler i Sverige för att ett svenskt medborgarskap ska kunna återkallas i fall då någon begått ett brott som medför allvarlig skada för statens vitala intressen – till exempel terroristbrott.

Detta skiljer oss från länder som Danmark, Finland och Tyskland. I Norge förbereds just en sådan lagstiftning, där medborgarskapets förutsättningar ses i relation till brott som landsförräderi, vissa terrorbrott och internationella brott som folkmord. Det finns skäl att ändra på detta även i Sverige och utforma reglerna så att de motsvarar ovan nämnda länder. Det svenska medborgarskapet borde värderas högre än i dag.

Till exempel bör den som har dubbelt medborgarskap och som har begått terrorbrott kunna få sitt svenska medborgarskap återkallat. Detsamma borde gälla för den som mutat till sig ett svenskt medborgarskap eller den som medvetet lämnat oriktiga uppgifter för att få ett sådant.

Medborgarskapet har stor betydelse för individen såväl som för staten, och så kommer fallet att vara även fortsättningsvis. Möjligheten att återkalla medborgarskap i vissa allvarliga fall är ett av flera sätt att värna om respekten för det svenska medborgarskapet i framtiden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helén Fritzon:

 

Avser statsårdet att vidta några åtgärder för att möjliggöra att medborgarskap återkallas i vissa allvarliga fall?