Fråga 2017/18:621 Den ryska kustbevakningens medverkan i miljöövning

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I augusti 2018 kommer Sverige att stå värd för miljöskyddsövningen Balex Delta 2018. Det är en årlig miljöskyddsövning där länderna som samarbetar i Helsingforskommissionen – Helcom – deltar. Ryssland är en av medlemmarna i Helcom och har aviserat att ett fartyg tillhörande den ryska kustbevakningen kommer att delta. Allt detta har rapporterats av Barometern-OT på ledarplats i tidningen.

Eftersom övningen arrangeras utanför marinbasen i Karlskrona har Försvarsmakten pekat på ett antal uppenbara risker. Karlskrona är en mycket viktig bas för den svenska flottan och hemvist för den tredje sjöstridsflottiljen. Även Saabs ubåtsverksamhet ligger i Karlskrona. Övningen kommer att ge det ryska fartyget tillträde till vatten som ligger i närheten av områden som är mycket viktiga för den svenska Försvarsmakten. Möjligheten för det ryska fartyget att exempelvis bedriva signalspaning är alldeles uppenbar.

Det finns givetvis rutiner för hur Sverige ska hantera utländska fartygs närvaro i svenska vatten. För att detta ska kunna ske krävs det att Försvarsmakten informeras och sedan ger sitt uttryckliga tillstånd. Problemet med det ryska fartygets medverkan i miljöskyddsövningen är att ingen formell förfrågan har skickats in. Den försvarsledning som normalt sett hanterar detta har alltså inte informerats än. Detta förlopp belyser tydliga brister i kommunikationen och samarbetet mellan de involverade myndigheterna.

Självfallet kan inte Ryssland uteslutas från övningen, eftersom landet är legitim medlem i Helcom. Men övningen bör kanske inte ske i för Sveriges intressen viktiga områden utanför just Karlskrona.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Har försvarsministern för avsikt att agera gentemot att miljöskyddsövningen Balex Delta 2018 arrangeras utanför Karlskrona med deltagande av ryskt fartyg?