Fråga 2017/18:619 Radikalisering på koranskolor

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Islamistisk informationspåverkan med våldsbejakande budskap kan verka helt ostört i dag, enligt den respekterade terrorforskaren Magnus Ranstorp, som i dag leder ett arbete för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Budskapen sprids som bekant på nätet och i olika moskéer, men även genom koranskolor, och det är uppenbart att berörda myndigheter behöver ha koll på extrema nätverk. Ranstorp menar att det förebyggande arbete som sker för att förhindra att salafistiska eller andra radikala idéer inte ska få fäste inte är särskilt välutvecklat i Sverige i dag. 

När den här typen av åsikter frodas i Sverige sprids också en unken kvinnosyn där kvinnor inte har samma rättigheter som män. Likaså innebär det en spridning av antidemokratiska och våldsbejakande budskap som riskerar att påverka samhället, och den redan dåliga integrationen riskerar att bli allt sämre.

Detta fenomen kräver av naturliga skäl en hel del arbete, inte minst från Säkerhetspolisen. Av den anledningen önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att bistå Säkerhetspolisen med dess förebyggande insatser mot spridningen av den här typen av budskap på exempelvis koranskolor, och hur kan myndigheterna arbeta bättre tillsammans?