Fråga 2017/18:618 Åtgärder mot inbrott hos företagare

av Sofia Fölster (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Allt fler företagare upplever otrygghet, och deras verksamheter utsätts för inbrott. I Svenskt Näringslivs undersökning från i somras uppgav var tredje företagare att problematiken med otrygghet och inbrott ökat de senaste två åren, och mellan 2012 och 2015 rapporterade även åtta av tio företagare att de utsatts för brott. Handeln i Sverige förlorar varje år varor till ett värde av 4 miljarder kronor på grund av inbrott och stölder, och i bland annat Stockholms förorter tvingas företagare och handlare i dag stänga sina butiker på grund av risken för att utsättas för brott.

Många företagare som utsätts för inbrott och polisanmäler dessa upplever tyvärr också att polisen inte kommer eller att den nedprioriterar deras ärenden. Förtroendet för rättsväsendet urholkas. Det är en utveckling som är intolerabel för ett rättssamhälle.

Att företagare ska kunna driva sina verksamheter i en trygg miljö borde vara en självklarhet. Men verkligheten visar att så inte är fallet. Brottslighet och otrygghet som gör att färre individer vågar ta steget och satsa på en egen rörelse hämmar företagandet, tillväxten och ekonomin och måste beivras. Ingen ska behöva avstå från en dröm eller lägga ned sin verksamhet på grund av otrygghet. 

Därför vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern ta initiativ till för att öka tryggheten för Sveriges företagare?