Fråga 2017/18:611 3D-vapen

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige är ett av de länder som redan utsatts för terrorbrott. Vi lever i en mer osäker värld, där det mer oförutsedda kan ske. Tullverket har nu bland annat lyft att uppfinningsrikedomen ökar hos dem som utför brott och sysslar med kriminell verksamhet. Tullen varnar för att det har blivit mer och mer vanligt att 3D-vapen förs in i landet av dem som tänker begå någon form av brottslig handling. Skillnaden mellan 3D-vapen och vanliga vapen är att 3D-vapnen görs av hårdplast och inte i metall. Svårigheterna blir därmed fler.

Detta medför i sin tur att 3D-vapnen inte upptäcks lika lätt i tullens kontroller som de vapen som är gjorda i metall. Trots detta har 3D-vapen beslagtagits i Sverige. Tullverket har uttalat oro för att spridningen av 3D-vapen ska fortsätta och att de kan komma att användas vid terrordåd.

Detta är såklart mycket allvarligt och kommer förr eller senare att kunna få mycket allvarliga konsekvenser. Nationellt forensiskt centrum, som har provskjutit med 3D-vapen, menar att det inte råder någon tvivel om att 3D-vapen kan användas för att skjuta skarpt.

Med anledning av det ovan nämnda frågar jag justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgäder avser ministern att vidta för att stödja Tullverkets arbete mot framtagande av moderna vapen, till exempel 3D-vapen, som kan komma att användas vid illegal verksamhet i Sverige?