Fråga 2017/18:597 Familjeklassificering av narkotika

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Ungefär två nya så kallade nätdroger upptäcks inom EU varje vecka. Samtidigt inträffar omkring fyra allvarliga drogrelaterade förgiftningsfall varje dag i Sverige, enligt professor Anders Helander vid Karolinska Institutet. Nu visar ett tillslag av polisen i Skåne återigen på allvaret i att Sverige inte har möjlighet att familjeklassificera narkotika.

Politik handlar till betydande del om att prioritera. Denna regering har hittills valt att inte prioritera bekämpningen av narkotika och mer specifikt av nya droger. Det finns exempel på nätdroger som är uppemot 100 gånger starkare än morfin och ändå är dessa inte narkotikaklassade. Det behövs stöd till forskning av droganalyser, men lika viktigt är det att införa familjeklassning. Det handlar framför allt om att rädda våra ungdomars hälsa och liv.

Alliansens partier vann den 8 april 2015 en viktig omröstning i riksdagen om familjeklassning av narkotika. I ett tillkännagivande till regeringen med rösterna 168 mot 144 fattades beslut om att regeringen ska agera för att göra det möjligt att införa familjeklassning av narkotika i Sverige. Regeringspartierna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Regeringen har därefter motvilligt tillsatt en utredning om nätdroger.

Utredningens slutsats var att Sverige inte bör familjeklassificera nya så kallade psykoaktiva substanser. Nu noteras dock att regeringen i sin propositionslista aviserar en proposition som ska läggas den 20 mars gällande nya psykoaktiva substanser. Vi utgår från att regeringen då lägger fram ett tydligt förslag om familjeklassificering av narkotika.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern och regeringen nu att fullfölja riksdagens tillkännagivande om att införa familjeklassificering av narkotika?