Fråga 2017/18:594 Stiftelsen MHS-Bostäder

av Jan R Andersson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I konstitutionsutskottets granskning våren 2017 ingick ärendet Försvarsministerns relation till en militär stiftelse (2016/17:KU20, s. 275 ff.), närmare bestämt stiftelsen MHS-Bostäder, som tillhandahåller bostäder till bland annat anställda inom Försvarsmakten.

I KU:s granskning behandlades bland annat Riksrevisionens revisionsrapport gällande Försvarsmaktens årsredovisning för 2014 (dnr 32-2014-04). Riksrevisionen hade undersökt viss fakturering från MHS-Bostäder till Försvarsmakten och noterat att en faktura avsåg bostadsförmedlingstjänster och administrationskostnader och uppgick till 6,8 miljoner kronor. Riksrevisionen bedömde att 4 miljoner kronor av detta belopp i själva verket var ett rent verksamhetsstöd till stiftelsen. KU anförde i sin bakgrundsbeskrivning: ”Myndigheter får enligt Riksrevisionen inte lämna verksamhetsbidrag till externa organisationer som finansieras från anslaget utan regeringens explicita tillåtelse.” Riksrevisionen uppmanade Försvarsmakten att säkerställa att de transaktioner som sker gentemot stiftelsen är i enlighet med anslagets tillåtna användningsområde. 

KU frågade vilka åtgärder Försvarsdepartementet vidtagit med anledning av revisionsrapporten och fick svaret att departementet tagit del av Försvarsmaktens svarsskrivelse till Riksrevisionen, att frågan varit uppe vid den årliga myndighetsdialogen mellan Försvarsdepartementet och Försvarsmakten 2015 och att departementet fortsätter att följa Försvarsmaktens arbete med ”intern styrning och kontroll”. Det framgick också att det var statssekreteraren som hade företrätt departementet vid myndighetsdialogen och därmed diskuterat relationen till MHS-Bostäder. Detta skedde trots att han tidigare, när han var anställd i Försvarsmakten, hade varit styrelseledamot i stiftelsen.

I sin bedömning framför KU kritiska synpunkter på den ur jävssynpunkt problematiska frågan om statssekreterarens tidigare ledamotskap i stiftelsens styrelse:

”Av utredningen i ärendet framgår att statssekreteraren vid Försvarsdepartementet ansvarade för myndighetsdialogen med Försvarsmakten med anledning av revisionsrapporten från april 2015. I rapporten berörs frågor om relationen mellan Försvarsmakten och Stiftelsen MHS-Bostäder. Statssekreteraren var tidigare anställd i Försvarsmaktens ledning och dessutom styrelseledamot i stiftelsen. Utskottet anser att lämpligheten i att statssekreteraren gavs ansvaret för myndighetsdialogen med Försvarsmakten i frågor som gällde relationen mellan Försvarsmakten och Stiftelsen MHS-Bostäder kan ifrågasättas.”

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Har försvarsministern tillgodosett KU:s synpunkter genom att säkerställa att Försvarsmakten inte använder anslagsmedel till otillåtet verksamhetsstöd till stiftelsen MHS-Bostäder och att Försvarsdepartementet inte företräds av en person vars lämplighet kan ifrågasättas vid myndighetsdialogen med Försvarsmakten rörande relationen till MHS-Bostäder?