Fråga 2017/18:587 Inbrottsvåg över landsbygden

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under hösten har antalet inbrott och stölder ökat på landsbygden i Skaraborg, i till exempel samhällen som Tun. Utmärkande för stölderna är att de enligt polisen sker nattetid. Inbrotten sker bland annat i maskinhallar, uthus och ladugårdar, och detta skapar oro.

Eftersom det är olika typer av skogsredskap, röj- och motorsågar eller andra verktyg som stulits innebär det att de som drabbats inte kan utöva sitt arbete i skog och mark. Polisen uppger själv att det kan vara internationella ligor som ligger bakom stölderna. Det är relativt lätt att röra sig över gränserna i Europa, vilket gynnar denna typ av ligor.

Det är polisens kartläggning av internationella brottsnätverk som säger att ”Sverige anses vara som ett smörgåsbord för kriminella.” Internationella ligor kommer att fortsätta öka, därför att Sverige anses ha låga straff, prioriterar grövre brott och har alldeles för få gränskontroller. Därtill rapporteras det numera nästan varje vecka om skottlossning eller att människor inte vågar gå ut i sitt eget bostadsområde.

Polismyndigheten rapporterar att det finns 5 000 kriminella aktörer och 200 kriminella nätverk. Enligt en Sifo-undersökning anser 68 procent att lag och ordning sköts på ett felaktigt sätt. Uppklarningsprocenten är den lägsta på 16 år, och under 2016 visas på försämrade utredningsresultat. Många poliser vittnar också om bristande organisation och styrning, med en rikspolischef som saknar förtroende inom kåren.

Med anledning av ovan beskrivna vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att rejält minska stölderna och öka tryggheten, inte minst på landsbygden, och vad avser ministern att göra för att internationella ligor inte ska kunna ta sig över Sveriges gränser med stöldgods?