Fråga 2017/18:580 Svensk jaktturism

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Jakt och viltvård är en viktig möjlighet till rekreation och friluftsliv i Sverige, samtidigt som den ökar förståelsen för djur och natur. Den svenska modellen för jaktpolitiken – där det civila samhället genom Svenska Jägareförbundet samarbetar med berörda myndigheter – är på flera sätt framgångsrik. Genom frivilliga insatser från jägare har vi livskraftiga viltstammar i landet. Den hållbara rovdjurspolitiken säkerställer att våra fem stora rovdjur har gynnsam bevarandestatus. 

Men svensk jakt är inte lättåtkomlig för alla. Utländska jägare som vill besöka Sverige för jaktturism möter en byråkrati som är unik i Europeiska unionen. Utöver en lång handläggningstid för att få tillstånd att ta med sitt vapen krävs en avgift på 700 SEK, vilket är tämligen udda vid jakt i andra europeiska länder. 

Problemet med långa handläggningstider för vapenlicens har belysts flera gånger under den snart fullgjorda mandatperioden. Många är de små jaktbutiker på landsbygden som tvingats stänga ned till följd av detta – och regeringen fortsätter att ducka för frågan om inrättandet om en ny viltvårdsmyndighet, efter att man lagt ned Jaktlagsutredningen. 

Det är problematiskt när detta går ut över laglydiga jägare som vill jaga i Sverige. Med en handläggningstid som överstiger åtta veckor är det svårt att planera sin jakt. Åt andra hållet, när jägare från Sverige vill jaga i exempelvis Baltikum, går det att bestämma sig samma vecka som själva jakten ska äga rum. 

Sverige är väl lämpat för natur- och jaktturism. Våra varierade landskap, med öppna fält, höga fjäll och levande skogar lockar många. Varje regelförenkling som möjliggör mer av detta leder till fler hotellnätter, fler köpta måltider och en rad andra aktiviteter som leder till ökade skatteintäkter. Det är bra – inte bara för de enskilda som tillåter jakt på sina marker utan för hela samhället. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern och regeringen vidta för att underlätta för laglydiga jägare från andra länder som vill medföra eget vapen och jaga i Sverige?