av Kerstin Lundgren (C)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Den drastiskt försämrade människorättssituationen i Ryssland, inklusive Tjetjenien, slår hårt mot ryska medborgare men också mot europeisk säkerhet. Sveriges inträde i FN:s säkerhetsråd ger Sverige både ett tillfälle och ett ansvar att se till att Ryssland börjar leva upp till sina internationella åtaganden beträffande mänskliga rättigheter.
Den ryska republiken Tjetjenien präglas av mycket omfattande och allvarliga människorättskränkningar. Ramzan Kadyrov leder ett skräckvälde, där straffrihet råder för grova människorättskränkningar och där alla som visar minsta tecken på bristande lojalitet förtrycks brutalt. Kadyrov har öppet hotat ryska regimkritiker, och flera mord på kända oliktänkande i Ryssland misstänks ha kopplingar till hans regim, bland annat mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov och journalisten Anna Politkovskaja. Detta pågår utan ingripande från president Putin och Kreml – snarare med deras tysta medgivande.
Den 9 januari greps den tjetjenske människorättsaktivisten och chefen för Memorial Oyub Titiev misstänkt för narkotikainnehav. Allt pekar på att det inte finns grund för anklagelserna. Titiev är chef för Memorials kontor i Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Hans företrädare Natalia Estemirova kidnappades och mördades 2009. Memorial står sedan många år för den mest täckande rapporteringen om människorättskränkningar i Tjetjenien. Deras arbete är avgörande för att omvärlden ska få kännedom om övergreppen i republiken.
Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Hur kommer Sverige att ta upp Oyub Titievs fall med Rysslands politiska ledning och kräva att människorättsaktivisten Oyub Titiev släpps fri?