av Mikael Eskilandersson (SD)
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Under flera år har kritiken mot systemet med gode män, förvaltare och förordnade ställföreträdare varit ständigt återkommande. Vid tidigare diskussioner i civilutskottet har flera oppositionspartier lyft fram behovet av en ny utredning på området, utan att få något gehör från regeringspartierna.
I Riksrevisionens granskning RIR 2017:33 Tillsyn av ställföreträdare och överförmyndare – Statens bristande ansvar för samhällets mest utsatta är kritiken mot regeringens passivitet tydlig. I granskningen påtalas bland annat den totala brist på ansvar för tillsyn som i dag finns. Därför föreslås det i RIR 2017:33 att en utredning ska tillsättas för att utreda hur en central förvaltningsmyndighet kan inrättas med ansvar för tillsynen.
Då problemen och bristerna i dag är stora kräver dock situationen att insatser sätts in snabbare än vad en väl genomarbetad utredning kommer att leda till. I väntan på att en sådan utredning ska bli klar föreslås det därför i RIR 2017:33 att regeringen ska ge en av länsstyrelserna huvudansvar för att samordna tillsyn, utbildning, statistik, samt råd och stöd på regional nivå.
Med anledning av Riksrevisionens granskning RIR 2017:33 vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon och regeringen följande:
När kan en länsstyrelse förväntas få huvudansvar för samordnad tillsyn på området, och vilken av länsstyrelserna har regeringen för avsikt att välja?