Fråga 2017/18:55 Statliga bolag och reklamkampanjer

av Cecilia Widegren (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Den senaste tiden har bland annat över 50 helsidesannonser som ingår i en nationell reklamkampanj från Systembolaget spridits över landet. Där tar Systembolagets ledning ställning mot gårdsförsäljning av lokalproducerad öl, vin och cider. Systembolagets kampanj finansieras med skattebetalarnas resurser och berör en het politisk fråga som debatteras flitigt i svensk politik.

Systembolagets kampanj har fått enorma reaktioner i fråga om hur de av regeringens statliga bolag som hanterar svenskt alkoholmonopol aktivt bedriver politisk kampanj med skattebetalarnas resurser. Därför är det viktigt att regeringen och den ansvariga ministern  tydligt och transparent redovisar för svenska folket och Sveriges folkvalda huruvida regeringen står bakom att ett statligt bolag bedriver politisk kampanj. Står regeringen bakom Systembolagets budskap eller anser regeringen att det är riksdagen som fattar politiska beslut, inte statens bolag som exempelvis Systembolaget? Hur mycket kostar denna kampanj skattebetalarna, inklusive konsulter, annonser, reklam och personalåtgång? Den totala kostnaden är viktig att redovisa. Systembolaget är regeringens ansvar att följa och kontrollera. Kommer regeringen att tillåta att bolaget fortsätter att bedriva politisk kampanj och ta ställning i politiska frågor?

Att tillåta gårdsförsäljning av vingårdars och lokala bryggeriers produkter är ett enkelt sätt att gå från ord till handling för att satsa på en livskraftig landsbygd. Efterfrågan på lokalt och småskaligt är ökande. Det finns redan mer än 160 vingårdar och 250 bryggerier i Sverige.

Sverige är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning. Det är dags att ändra på det, konstaterar inte minst svenskar som turistar i Europa där denna upplevelseindustri är växande. I Sverige skulle det också främja svensk mat-, livsmedels- och dryckeskultur och en sundare inställning till alkohol samt främja företagande utanför storstäder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

På vilket sätt kommer ministern och regeringen att se till att svensk alkoholpolitik styrs från riksdagen och via regleringsbrev och inte via reklamkampanjer?