Fråga 2017/18:529 Etableringstiden för nyanlända

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson har lovat att nyanlända flyktingar ska vara i arbete eller utbildning efter två år. I en intervju i Sveriges Radio i februari 2015 menade ministern att detta var en ”realistisk målsättning” och att lösningen för att åstadkomma det var så kallade snabbspår. Senare tillkom praktiksatsningen 100-klubben.

Nu visar ny statistik redovisad i bland annat Svenska Dagbladet att endast var tjugonde nyanländ har en anställning utan subvention efter två år; det är en siffra som inte har förändrats på fem år. Alltjämt tar det 7–9 år innan ens hälften av de nyanlända flyktingarna förväntas vara i förvärvsarbete.

Regeringens flaggskepp snabbspår lyfter inte. Endast ca 1 300 deltagare ingår i insatsen (ögonblicksbild), enligt Arbetsförmedlingens senaste återrapportering. Det motsvarar ungefär 1,5 procent av samtliga deltagare i etableringsuppdraget. Samtidigt kvarstår implementeringsproblem och problem med att identifiera rätt deltagare, enligt branschföreträdare.

Även regeringens satsning 100-klubben visar nedslående resultat. 70 procent av praktikanterna har gått tillbaka till arbetslöshet efter praktikperioden. Endast 173 individer har fått ett riktigt arbete efter avslutad insats.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att korta etableringstiden för nyanlända och minska arbetslösheten bland utrikes födda?