Fråga 2017/18:527 Situationen i Togo och den svenska samvetsfången Issifou Seidou

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen i det lilla afrikanska landet Togo blir alltmer allvarlig. Regimen under ledning av Faure Gnassingbe verkar inte sky några medel för att behålla makten.  Befolkningen har under lång tid utsatts för övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna, såsom systematiska arresteringar, tortyr, misshandel och angrepp på demonstranter. Allvarliga inskränkningar har gjorts vad det gäller yttrandefriheten och rätten att organisera sig. Civilbefolkningen har fått sina hem genomsökta och deras telefon och internetuppkoppling har stängts av. Den militära närvaron i byarna på landsbygden har förstärkts, vilket har lett till att ett stort antal människor har flytt och blivit internflyktingar i sitt eget land. Denna bild bekräftas av flera organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, däribland Amnesty International.

Allt fler togoleser kräver nu presidentens avgång och att verklig demokrati ska införas i landet samt att togoleser i diasporan ska få rätt att rösta i kommande val. Ett antal demonstrationer har därför ägt rum i Togo men även i olika länder i omvärlden där togoleser lever i exil.

Den svenska medborgaren Issifou Seidou sitter sedan åtta år i fängelse i Togo anklagad för förräderi helt utan några grunder. Seidou är troligen den minst kända svenska samvetsfången som sitter fängslad utomlands. Issifou Seidou som är 75 år har utsatts för tortyr, och hans hälsosituation blir allt sämre på grund av tortyren och den omänskliga behandling han utsatts för i fängelset. I en intervju med den svenska journalisten Martin Schibbye den 7 oktober 2017 säger han: “They tied my hands together, like this, and strung me up by the window, and let me hang there, night after night after night.” Om inget görs finns risk för att Issifou Seidou inte överlever.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att Sverige som såväl enskilt land som medlem i EU och FN ska verka för att respekten för de mänskliga rättigheterna i Togo respekteras och för att Issifou Seidou friges snarast?