Fråga 2017/18:524 Förenkling för enskilda vägar

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Regeringen tycks inte vilja se förenkling som motto för att fler människor ska vilja leva, bo och verka på landsbygden. Det är frustrerande! Urbaniseringen är tydlig, vilket borde leda till att regeringen tar alla chanser till förenkling och minskad administration för dem som engagerar sig för levande landsbygd.

Under en längre tid har flera vägsamfälligheter i Sverige haft bekymmer och stora utmaningar då man behöver ändra en del andelstal. Detta som en följd av att flera fastighetsägare numera bor året runt i fastigheter som tidigare enbart varit sommarboenden. Kostnaden för omprövningsförrättning hos Lantmäteriet är en alltför stor kostnad för små samfällighetsföreningar. Rörsberga samhällsförening är en av dem som drabbas. Gamla rutiner kostar för mycket på en föränderlig bostadsmarknad. 

Riksförbundet enskilda vägar har föreslagit att Sverige ska införa den förenklade och billigare process för att ändra andelstal som kallas Finlandsmodellen, vilken skulle innebära förenklade regler för omprövning av andelstal. Finlandsmodellen innebär att föreningar själva ges förtroende att fastställa förändringar av andelstal. Lantmäteriets uppgifter skulle vara att ansvara för att inrättande av gemensamhetsanläggningen, upprätta den ursprungliga fördelningen av andelstalen samt bilda samhällsföreningen.

Vidare ska Lantmäteriet vara ansvariga för hantering av överklagande från enskild medlem i det nya systemet, om den enskilde medlemmen vill få ändrat andelstal överprövat. Vägsamfälligheter i Skaraborg anser att detta är ett bekymmer som måste få en mer rimlig lösning.

Ansvarigt statsråd Heléne Fritzon har tyvärr gett ett mycket vagt svar på hur regeringen ser på landsbygdens förenklingsarbete. Detta duger inte. Beredning pågår på Regeringskansliet som vanligt men utan svar och besked om vilka förbättringar regeringen avser att åstadkomma, och när.

För dem som är berörda är det både krångligt och dyrt när regeringen dessutom väljer att passa i stället för att agera. Frågan kvarstår om regeringens ambitioner.

När avser regeringen föreslå en lagförändring som innebär att samma lagar som gäller för bostadsrättsföreningar även ska gälla fritidsboenden som används som åretruntboenden?

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Avser statsrådet att föreslå en lagändring som innebär förenkling av omprövningsförrättning så att till exempel liknande regler som gäller för bostadsrättsföreningar även ska gälla annat boende, till exempel på landsbygd?