Fråga 2017/18:523 Valfrihet i äldreomsorg

av John Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Alla äldre har lika rätt till vård efter behov och en likvärdig vård av hög kvalitet. Det handlar om människors liv och hälsa. Fokus på hög kvalitet och kontinuitet skapar förutsättningar för att alla såväl patienter som anhöriga ska kunna känna sig trygga. Detta gäller inte minst de mest sjuka äldre.

Alla människor ska ha rätt till valfrihet. Man ska kunna välja sin äldreomsorg och äldrevård utifrån egna behov och förutsättningar, oavsett var i landet man bor. Detta i sin tur förutsätter mångfald och alternativ. Frihet att välja mellan olika alternativ skapar också olika möjligheter för vårdens och omsorgens medarbetare att utvecklas, välja olika karriärvägar och kunna specialisera sig.

Den svenska modellen betyder att man själv har rätt att välja skola, sjukvård och äldreomsorg. Något som regeringen riskerar med sitt föreslagna vinsttak i välfärden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Hur avser regeringen att behålla valfriheten i äldrevården när regeringen nu avser att föreslå vinstbegränsningar och minskar möjligheten att driva företag i välfärden?